Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Leg uitsluitingsclausule tijdig vast

Geplaatst op: 15-07-2016, 10:04:58

In mijn vorige column heb ik aangegeven dat je moet oppassen met het gebruik van de zogeheten zachte uitsluitingsclausule waarbij ik verwees naar een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Datzelfde hof heeft nu over een ander – nog belangrijker – aspect van de uitsluitingsclausule een uitspraak gedaan die ik graag onder je aandacht breng vanwege de gevolgen in de praktijk.

Uitsluitingsclausule vóór of tijdens de schenking, maar niet erna

In deze zaak waren er schenkingen (op papier en via bankoverboeking) gedaan. Ook was er sprake van anti-schoonzoon clausules. De vraag was echter of die wel van toepassing waren omdat nergens uit bleek dat die tijdig waren overeengekomen tussen de ouders en de dochter.

Er was aangifte gedaan van schenkingen bij de Belastingdienst waarbij vermeld was dat de schenking alleen “aan het eigen kind was gedaan”. Maar een aangifte doe je pas nadat de schenking al heeft plaatsgevonden, dus achteraf.

Volgens de wet is de uitsluitingsclausule echter alleen geldig als deze uiterlijk bij de schenking is gedaan. Dus voorafgaand aan of tegelijk met de schenking is allebei goed. Daarnaast moet het wel aan te tonen zijn dat die clausule tijdig van toepassing is verklaard.

Dat dit achteraf uit de aangifte schenkbelasting blijkt, is dus niet goed genoeg. De ouders hadden dit in de papieren schenking moeten laten opnemen of moeten vermelden in de omschrijving bij de bankoverboekingen.

Advies

Zorg er dus voor dat als je schenkt je tijdig duidelijk maakt dat alleen jouw (klein)kind het voordeel van de schenking moet hebben en dat je de aangetrouwden uitsluit.

Een aardig detail is dat de rechters aangeven dat artikel 94 lid 2 van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek het mogelijk maakt om voor (alle) toekomstige schenkingen vast te leggen dat daarop de anti-schoonzoon clausule van toepassing zal zijn. Maar dan moet wel duidelijk bewijsbaar zijn dat dit gebeurd is vóórdat je de eerste schenking hebt gedaan.

Dus misschien kun je het beste gewoon één keer naar de notaris gaan om daar in een akte te laten vastleggen dat alle schenkingen die je (mogelijk) in de toekomst zult doen aan je kind altijd onder een uitsluitingsclausule zullen vallen. Dan heb je je bewijs en kan de notaris je ook nog het verschil duidelijk maken tussen de harde en zachte clausule.

Bovendien kun jij, als ouders van je minderjarige kind, die akte tekenen zonder discussie met je kind. Sommige kinderen hebben de indruk dat een anti-schoonzoon clausule betekent dat de ouders hun vriendje of vriendinnetje niet goed genoeg vinden. Regel het voor je kind 18 is dan is dat ook geen issue meer.

Bron: artikel van Ernst Loendersloot, kandidaat-notaris bij het kantoor Huenges Wajer Joosten in Maastricht, op www.dft.nl van 13 juli 2016

Ga terug naar de vorige pagina